DG Translation– Fostering Multilingualism in the European Union

21 aprilie 2022

DG Translation– Fostering Multilingualism in the European Union
Întâlnire cu doamna Carmen Toma, traducător, specialist  în programe de educație și limbi străine din cadrul Reprezentanței Comisiei Europene în România (13 aprilie 2022).

 

Alături de mesele rotunde organizate de departamentul nostru, un alt eveniment de tradiție îl reprezintă și întâlnirile periodice dintre reprezentanți ai forurilor europene și studenții noștri.

În acest an, în data de 13 aprilie 2022, invitata noastră în format online a fost doamna Carmen TOMA, traducător, specialist în programe de educație și limbi străine din cadrul Reprezentanței Comisiei Europene în România. Reprezentanța CE în România are drept unul dintre principalele sale obiective legătura strânsă cu mediul universitar, prin proiecte de susținere a tinerelor talente, dar și de informare cu privire la oportunitățile ce se deschid în instituțiile europene pentru tinerii buni vorbitori de limbi străine – în cazul nostru, traducători și interpreți, beneficiari ai unor programe academice de formare în facultatea noastră (FILS/DLSC) în cadrul programelor de licență (STI) și masterat (MATIS).

DG Translation–
Fostering Multilingualism
in the European Union
UTCB, 13.04.2022
Carmen Toma

Doamna Toma a făcut o amplă prezentare a activității Direcției Generale pentru traduceri de la Bruxelles, completată cu detalii utile pentru studenții noștri, referitoare la înscrierea pe pagina de web a Comisiei Europene, pentru perioade de stagiatură, baze de date terminologice, locuri de muncă viitoare și alte activități deschise studenților.

Prezentarea a fost urmată de o parte interactivă, în cadrul căreia au fost exemplificate modalități de traducere asistată de calculator și cu ajutorul celor mai recente programe de traducere automată.

Astfel de activități vor continua și în viitor, când sperăm că vom revenit la formatul fizic complet, întrerupt, din păcate, în perioada cea mai gravă a pandemiei COVID-19. Chiar dacă participarea studenților la evenimentele dedicate lor a fost masivă, legătura directă între invitați și participanți creează emoție și are efecte mult mai profunde decât cea intermediată de tehnologie, chiar dacă aceasta din urmă este foarte performantă.