APLR Examen de finalizare
Examenul de absolvire constă în două probe, după cum urmează:
a) Proba 1 (proba scrisă – 3 ore) – Examen scris pentru evaluarea cunoştinţelor fundamentale şi de specialitate de limba română şi limbaje de specialitate. Acesta va fi conceput avându-se în vedere cel puţin nivelul B1 din CECR; (vezi tematică, și bibliografie examen de absolvire)
b) Proba 2 (proba orală – maximum 30 de minute) – Prezentarea şi susţinerea proiectului de absolvire ce conţine: un eseu pe teme de Cultură şi civilizaţie (compararea elementelor ce ţin de cultură şi civilizaţie românească cu cele din cultura de provenienţă a studenţilor străini) și un Curriculum-vitae al absolventului în format Europass (în limba română) (vezi teme eseuri de absolvire, cerere de atribuire a temei, norme de redactare și template prezentare)
Înscrierea la examenul de finalizare a studiilor se face de către fiecare absolvent, pe bază de cerere scrisă, la secretariatul FILS. Cererea poartă avizul cadrului didactic îndrumător cu mențiunea că proiectul de absolvire este complet și poate fi susținut în sesiunea respectivă. (vezi cerere de înscriere la examenul de absolvire)
Proiectele de absolvire care nu au avizul îndrumătorului de proiect sau au referat negativ din partea acestuia, nu pot fi susținute în fața comisiei de examen de finalizare a studiilor. (vezi referat coordonator științific)
La înscrierea la examen, însoțiți de profesorul coordonator, studenții trebuie să depună:
- în format fizic: cererea de înscriere la examen, eseul de absolvire, CV-ul, declarația de autenticitate
- CD pe care să se regăsească: eseul de absolvire (pdf), CV-ul (pdf), prezentarea (ppt.)
La susţinerea examenului de absolvire, studenţii vor primi două note:
a) la proba scrisă – o notă care să reflecte evaluarea cunoştinţelor fundamentale şi de specialitate de limba română şi de limbaje de specialitate. Nota va fi cu două zecimale, fără rotunjire, așa cum reiese din punctajul testului final de absolvire;
b) la proba orală – o notă întreagă (de la 1 la 10) care să reflecte calitatea, modul de prezentare a proiectului de absolvire, precum şi cuantificarea răspunsurilor la întrebările adresate de către comisie, pornind de la conținutul proiectului.
Media examenului de finalizare a studiilor se calculează ca medie aritmetică a notelor de la fiecare probă, cu două zecimale, fără rotunjire. Media minimă de promovare a examenului de finalizare este 6,00, în condițiile în care fiecare probă este promovată cu minimum media 5,00.
Absolvenții înscriși la examen, care nu au participat sau nu au promovat examenul de finalizare a studiilor, se pot înscrie într-o sesiune ulterioară.
Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați metodologia anexată mai jos.
- Metodologie examen de absolvire
- Tematică și bibliografie examen de absolvire 2025
- Teme eseuri de absolvire 2025
- Cerere de atribuire a temei pentru examenul de absolvire
- Norme de redactare eseu
- Template prezentare Power Point
- Cerere de înscriere la examenul de absolvire
- Declarație de autenticitate
- Referatele coordonatorului științific
- Calendarul examenului de absolvire Grupa 1 (sesiunea iunie 2025 / sesiunea septembrie 2025) / Grupele 2&3 (sesiunea septembrie 2025)