Mesajul studenților

Florentina-Cristina Dulgheru
Etudiante 3eme annee FILS F 2017-2018

Ilyase Ghailani

3rd year student FILS E 2017-2018

 

Florentina-Cristina Dulgheru
Elève Master FILS F
Ingénieur en Double Diplôme, ENPC, 3A
Département GCC

Proiectandu-mă cumva in timp, realizez ca momentele petrecute la FILS au fost extrem de frumoase.

Am avut norocul de a da peste profesori implicați, devotați meseriei lor și, poate cel mai important aspect, foarte pasionați de ceea ce fac. Lucrul acesta m-a motivat mereu. Este placut să primești informații de la oameni care sunt profesori și cu sufletul, nu doar cu mintea.

Vorbind despre relațiile între oameni, anii de facultate mă fac să mă gândesc si la prieteniile legate cu colegii. Cine ar fi zis că voi fi singura româncă din anul meu de studiu? Astfel, am descoperit culturi si tradiții noi si am reușit sa formăm un grup unit și să ne motivăm unul pe celălalt ori de câte ori a fost nevoie. Iar pe viitor chiar avem planificată o întalnire. Unde? Nu se știe încă, poate fi Maroc, Belgia, Tunisia, Algeria..

Tocmai aceasta deschidere către lume cred că reprezintă unul dintre avantajele pe care ți le poate oferi FILS.

Eu am fost una dintre cele 3 norocoase ce au beneficiat de o bursă de studiu din partea Guvernului Francez, prin intermediul Institutului Francez din București. Stagiul meu de practică s-a desfășurat timp de o lună pe un șantier din Franța, în Rennes, un oraș ce îmi va rămâne mereu în suflet.

Bineînțeles, nu pot să nu vorbesc despre programele de Dublă Diplomă pe care FILS le oferă studenților săi. Ca urmare a rezultatelor din cei 4 ani de licență, am fost acceptată la Ecole des Ponts ParisTECH pe perioada masterului. Astfel, mi-a fost oferită șansa de a descoperi un sistem de invățământ diferit și oameni din toate colțurile lumii. Acest program de Dublă Diplomă îți oferă și ocazia de a intra in contact cu unele dintre cele mai importante firme de construcții din Franța și nu numai și de a-ți desfașura stagiile de practica obligatorii în sânul lor.

Primul meu stagiu, cel de 3 luni, a fost intr-o firmă de management de proiect si pot spune că acolo am întalnit unii dintre cei mai amabili oameni. Mi-am petrecut 3 luni pe șantierul de la “Tours Duo”, un proiect ce își propune să schimbe peisajul Parisului. Cu siguranță va rămâne unul dintre proiectele mele de suflet!

Cel de-al doilea stagiu mi-a permis să descopăr mai bine lumea proiectarii. Din nou, am avut ocazia să lucrez pe un proiect de anvergură, Gara EOLE din cartierul La Défense, un proiect ce presupune multe provocări în ceea privește metodele de execuție.

Iar drept dovada pentru rândurile de mai sus, las câteva poze :

        

           

 

  Cristina Alexan

 

 

 

Acordul de dublă diplomă intre Universitatea Tehnică de Construcții București și Ecole Nationale des Ponts et Chaussées mi-a oferit prilejul unei deschideri culturale, educaționale și profesionale inedite.

    

   

Acest program de doublă diplomă se desfășoară pe durata a 3 sau 4 ani, în funcție de dorința fiecărui student, dupa cum urmează :

Desigur, primele două întrebari pe care mi le-am pus îndată ce am descoperit acest program propus de UTCB, au fost : oare merită, încă 3-4 ani ? și dacă da, ce presupune din punct de vedere financiar ?

Încep prin a raspunde la a doua întrebare : UTCB finanțeaza acest program prin acordarea de burse ERASMUS+ pe durata primelor 10 luni și a burselor de mobilitate universitare pe parcursul celor 3 semestre de studii (două semestre în anul II și unul în anul III), ceea ce reprezintă fonduri suficiente pe durata primului an petrecut în Franța. În plus, stagiile efectuate sunt remunerate, ceea ce per total mi-a permis să fiu autonomă din punct de vedere financiar în proporție de 85%. Restul de 15% au reprezentat investiția personală, una relativ redusă, daca ne raportăm la întreaga durată a mobilității.

Și totusi, oare merită ? La ENPC am integrat o comunitate de studenți internaționali, cei mai mulți dintre ei fiind în mobilități similare, ceea ce a presupus un schimb de experiențe continuu, a însemnat cunoaștere și deschidere, atât în cadrul proiectelor academice, care în mare parte sunt realizate în echipă, cât și în afara acestuia. În plus, există diverse asociații studențești care organizează diferite campanii, evenimente și excursii (ski, drumeții, city-break-uri, navigație) de care studenții pot profita pe durata studiilor.

   

În ceea ce privește cursurile, fiecare semestru debutează cu cateva saptămâni dedicate unor activități particulare (producerea materialelor de constructii, conceperea structurilor în arc, cursuri de desen și noțiuni de arhitectură etc.), acompaniate de vizite pe șantier sau excursii de câteva zile, organizate de către departament :

     

Pe langa câteva cursuri obligatorii, studenții iși pot completa orarul cu cursurile pe care le consideră de interes, unele chiar de la alte departemente ale ENPC, tematica fiind variată. O alta surpriză o reprezintă cursurile de limbi straine, care sunt foarte interactive, cu tematici diverse, de la dezbateri politice, la teme culturale sau la cursuri de fotografie. Sau in cazul meu, un curs de street art :

Revenind la materiile de specialitate, cursurile sunt însotite în general de probe practice sau de diferite experimente, la care studenții participă.

    

    

Nu în ultimul rand, acest program propus de UTCB, presupune și dobandirea unei experiențe profesionale considerabile, datorită stagiilor realizate în cadrul acestui acord. Studenții sunt liberi să aleagă domeniul de interes, acestia putând să efectueze stagii în domeniile de proiectare, BIM, execuție, management sau cercetare, în Franța sau în orice altă țară.

Diversitate, descoperire, autodepașire, provocare, satisfacție. Cu siguranță a meritat.